SELAMAT DATANG

Friday, March 12, 2010

PALING BAGUS DARI LADANG

KOPI TERMAHAL DI DUNIA




Capuccino , mocha , kopi kapal layar , kopi janda ...
ermm kopi ni semua diproses terus dari biji kopi .

Tapi berlainan betul dengan kopi ni , kopi paling mahal yang dikenali KOPI LUWAK ( CIVET COFFEE ) Apa ! kopi Luwak ! semacam je bunyi namanya .. Harganya mencecah RM332.00 per 450 gram.

Kopi Luwak ialah kopi paling mahal di dunia sebabnya ia ada tambahan proses dalam mendapat biji kopi yang hebat .. ianya diproses dan diadun secukup rasa, bukan dalam periuk belanga, tapi dalam perut haiwan .. hahahah mcm mana ! terkejutkan , jadi Sebab tu la yang membuatkan ianya mahal..


Haa.. inilah binatang yang cukup spesial yang dinamakan CIVET . Binatang ini la yg membuat kopi ni sedap lagi istimewa . Binatang ini jugalah yg telah menaiktaraf status kopi ni menjadi kopi yang paling mahal didunia.
Para petani di Jawa Timur memetik biji kopi sebagai makanan Civet. Biji - biji kopi yang bermutu dan terpilih sahaja yang akan dijadikan makanan Civet agar dapat menghasilkan kopi yang berkualiti tinggi.


Selepas kopi tadi dipilih , Civet akan diberi makan biji kopi . Semasa proses penghadaman, enzim Civet akan bercampur dengan biji kopi ni. Jadi bila najis keluar, ia akan menghasilkan biji kopi yang unik dan hebat.

inilah hasil penghadaman yang dibuat oleh si Civet yang dinamakan najis

ini pulak najis Civet yang telah dipungut untuk diproses








Sekarang ni pulak proses pembersihan dan pemilihan biji kopi Civet yg terbaik untuk dikisar menjadi serbuk kopi.




Sekarang .. terhasilah ... Kopi Termahal di Dunia!!!!!


Ini merupakan Kopi Luwak keluaran Thailand berjenama 'Doi Chaang'.




Ini pulak Kopi Luwak keluaran Filipina berjenama 'Alamid'.


34 comments:

  1. eh eh~..najis mane leh minum kan~~

    ReplyDelete
  2. NARDtheNERD
    kalau ikutkan apa yang difahami , biji kopi tu tak hancur cuma biji kopi digaul sebati dlm perut binatang tu , lps tu biji tu dikeluarkan semula baru dproses untuk buat kopi

    Chaon Cornerz
    Betoi punya .. x tipu

    ReplyDelete
  3. kopi taik musang. ouch! civet=musang

    ReplyDelete
  4. hahahah .. tak minom pun takpe ... tak sanggup makk

    ReplyDelete
  5. kopi buat daripada najis pun beratus?x sampai sekilo?biar btul,,,,

    ReplyDelete
  6. djambu puadovich
    sedap nama tu ... " kopi taik musang "
    menyelerakan bunyi nya tu


    Jijahh @ f.k
    rugi kalu tak rasa .. nanti kempunan kan susah ! heheheh


    black_mel
    bukan senang apa nak tunggu si musang tu keluarkan biji kopi ..
    tu yang harga menjanak naik tuu

    ReplyDelete
  7. ianya digaul bersama enzim
    itu yg mahal, xleh dpt kat mna2
    pastu dikeluarkan dlm bntk najis pepejal
    diproses menjadi kopi

    eeyeekkk, nasebla xmnm kopi

    ReplyDelete
  8. amirah
    tau pun mcm mana kopi civet ni terjadi
    rugi kalau tak rasa
    hahahaha

    ReplyDelete
  9. proses semulajadi ni..haiwan ni yg memproses memisahkan kulit dengan biji kopi ye...pekerja tak perlu bersusah payah mengopek biji kopi...mesin canggih hu hu...

    ReplyDelete
  10. orang mua
    memang la proses semulajadi
    d proses dalam perut si musang
    tapi sanggup ke nak minum
    kopi hasil sisa buangan si musang civet nie

    ReplyDelete
  11. errrghhhmmmphh..
    tarak lalu nak lalukan kopi ni kat anak tekak...
    haisyoo...
    macam ni pun ada ka....

    apepun civet memang comel

    ReplyDelete
  12. annfrendly
    hahahah
    memang betoi .. si civet memang comel

    ReplyDelete
  13. ye .. penah dengar pasal ni... kalo i laa... mmg x akan minum... baik minum nescafe 3 in 1 kannn!!! hehehehe :P

    ReplyDelete
  14. wah ada2 saja neh, tapi mantab infonya, jadi pengen nyobain,hehe

    ReplyDelete
  15. dah la dari taik then harga mahal nak mampus...
    tak minum pun tak pe...

    ReplyDelete
  16. yoe
    tau tak pe .. dah lah mahal giler

    h4ns
    ha ... apa lagi leh la try, mana tau mantab rasanya

    siti nurkhijah
    bukan semua minuman blh buat dari taik
    tu yang mahal giler

    ReplyDelete
  17. kopi daripada najid haiwan ke??
    hah..

    ReplyDelete
  18. classy babydoll
    yup .. knp nak rasa ke
    org kata sedap dan menyelerakan

    ReplyDelete
  19. adoiya..da la kopi feveret..kat malesia xde jual ke?

    ReplyDelete
  20. ferdaus
    nak ke ... kalau nak gaban leh tolong belikan
    heheheh

    ReplyDelete
  21. aduh...gelinye nengok kopi tu..
    tp kalo org bg n xtaw...confirm minum smpai habis...hehhe~~

    ReplyDelete
  22. NanaJoe
    memang pun .. kalau dah dibancuh bukannya tau pun.. tup2 sedawa kenyang minum kopi civet
    kembang tekak di buatnya

    ReplyDelete
  23. aku suka minum kopi...
    mesty sedap giler..
    xdak sample ka untuk dirasa?
    hehe
    kalo ada mai post kat kedah nih..hehe

    http://anyshazwanie.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Salam dari kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu…. Wow entry yang menarik

    Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

    Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara
    Sebuah persahabatan....
    Terima kasih
    kembara ziarah maya”

    ape pun kami sedang baca older entry pos korang ni… thanks kongsi cerita..thanks harap respond yang baik dari blog korang ni…Suport kami

    ReplyDelete
  25. geli..wekkksssss... tp kalau xtau..mesti try gak ni... LUWAK..luwakk

    ReplyDelete
  26. hehehe..aku suka kopi..tp,klu kopi ni...err..kita yg muslim leh ke minum?

    ReplyDelete
  27. anys
    nak ke
    karang gaban tolong carikan samplenya
    takut karang hang tak lalu la pulak

    afzainizam
    terima kaseh .. datang lagi tauuu

    udacun
    geli ... tapi sedap tu
    belum cuba belum tau
    dah cuba baru tau betapa gelinya kopi niee

    bieyra dhamira
    tu tak pasti la samada muslim leh minum ke tak
    nanti gaban buat kajian nyee

    ReplyDelete
  28. xnak ak minum kopi ni...yuckss

    ReplyDelete
  29. Cool..

    Try this blog,read few entries..i found it very funny and interesting!

    www.fdausamad.blogspot.com

    Seriously!

    ReplyDelete
  30. euw, gelinyer.. dah tawu ni, mmg tobat nasuha xmo minum kopi jenis tu.. uwekk~ :P

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum salam sejahtera,
    Pemanis kata pembuka bicara;
    Dari Blog kami bercerita,
    Untuk tatapan sahabat semua.

    Bukan kacang sebarang kacang.
    Kacang melilit si kayu jati.
    Bukan datang sebarang datang.
    Datang membawa hajat di hati.

    Anak raja main congkak,
    Main congkak punya pelan ,
    Boleh saya tumpang bertanya,
    salam dihulur tanda persahabatan,

    Salam ziarah salam kunjungan pada kamu…. Salam dari kejauhan
    Salam dari kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    terima kasih atas respon anda.... yup aku sedang baca blog ko ni....

    patut lah sedap rasanya kopi tu..... kalau ko tak bagi tau sapa yang tau

    ReplyDelete
  32. Bezbuddy
    ye ke tak nak minum .. kalau dah dihidangkan depan mata bukanya tau tu kopi dtg dari mana ..
    main minum jee ...

    jajarina
    ye la tu geli ... meh gaban belanja minum satu cawan kopi luwak .. gerenti sedap punya..heheheh

    afzainizam
    bukan main berpantun yee
    nak balas tak reti la pulak
    apa2 pun " hidup kopi luwak "

    ReplyDelete
  33. untuk pengetahuan korang semua...kopi jeni ni uncle biasa minum..errr tapi dah lama dah..sekarang ni susah nak jumpa melainkan kena order online..begini..yang dikatakan bagus sangat tu sebenarnya..aroma nya sahaja..wanyi semacam hahahahha...err..yg mahal tu sebba menatang tu hanya mamam biji yg terbaik jer. pas tu macam gaban cakap..di proses dalam perut dan lepas proses meneran najis, hampasnya dikaut dan di cuci ..nak ikut kan memang lah yucks..tapi mencari kopi yang terbaik dan terbagus..mmg keje ni layak diambil oleh menatang ni sebab deria dan rasa dia lebih kuat berbanding manusia. ladang kopinya pulak bukan sebarangan beb..biji opi premmium..selalunya pross mengambil bijik ni dijalan kan oleh orang yg pakar yang diperturunkan secra generasi ke generasi. uncle syorkan sebelum korang membuat andaian yg bukan2..ada duit sikit cuba beli hahaha sekali seumur hidup pun takpe..biar rasa sikit dan korang akan tau sendiri ..

    http://www.realkopiluwak.com/product/?gclid=CNiI2raD2KACFQhB6wodNmv-Cw

    terima kasih kepada gaban kerana menyiarkan entri sebegini..hahaha soal haram atau halal tu uncle tak berani cakap lah..tapi sebab sudah biasa cuba uncle baik korang beli nescafe gold..buat pekat2 jgn taruk gula..hmm hampir2 rasa seperti tu tapi baunya mmg lain lah..payah nak describe kat sini hahahah

    ReplyDelete